INSTITUT DE CERCETARE A STĂRILOR
DE CONȘTIINȚĂ EXTINSĂ

Misiune: Trezirea globală a umanității

Viziune: Să consolideze efortul de cooperare în întreaga lume pentru promovarea explorării conştiinţei extinse şi a descoperirii de sine.

Fondator Robert A. Monroe

Experiență

50

de ani de experiență în cercetare

Traineri

100+

de traineri certificați pe plan internațional

Programe

250+

programe derulate anual pe plan internațional

Utilizatori

Milioane

de utilizatori ai tehnologiei Hemi-Sync®

Divizia de cercetare

Institutul Monroe a fost înființat de Robert A. Monroe în anii ’70 și este o organizatie non-profit de cercetare şi educaţie, dedicată explorării conştiinţei.

Institutul Monroe se bucură de un renume internaţional şi este cunoscut în întreaga lume ca deschizător de drumuri în experimentarea diferitelor stări de conştiinţă extinsă, având la bază cercetări ştiinţifice de ultima oră din domeniul neuroştiinţelor şi psihoacusticii. Oferă programe de învățare prin experiență directă, facilitând explorarea personală a dimensiunilor profunde ale conştiinţei umane. La programele sale pot participa persoane de orice rasă, culoare, crez şi origine naţională sau etnie. De asemenea, Institutul Monroe, serveşte drept bază a unei afilieri de cercetare care investighează evoluţia conştiinţei umane şi pune la dispoziţia publicului informaţiile obţinute.

Institutul Monroe este dedicat premisei că focalizarea conștiinței conţine soluţii decisive la problemele majore ale experienţei umane.

O mai mare înţelegere a conştiinţei poate fi realizată prin eforturi coordonate de cercetare, folosind o abordare interdisciplinară.

Datorită colaborărilor unor eminente instituţii medicale şi universităţi, tehnologia Hemi-Sync®, testată ştiinţific şi clinic, continuă să se focalizeze pe o serie de proiecte de cercetare specializate.

Metodologia institutului nu conţine nici un fel de dogmă, nu este subordonată nici unui sistem de credinţe sau religii şi nici vreunei poziţii politice sau sociale, având convingerea fermă că este mult mai important să sprijine şi să ajute participanţii la programele sale în găsirea răspunsurilor personale decât să promoveze un anumit sistem de convingeri sau doctrine.

Institutul are trei segmente principale de cercetare:

Cercetări clinice şi aplicate realizate de membrii Professional Division ai institutului

Cercetări independente efectuate de universităţi şi spitale având suportul institutului

Cercetări tehnice din cadrul institutului și diverse colaborări cu parteneri ai institululuii

Conferințe anuale ale membrilor diviziei profesionale de cercetare

Pe parcursul celor 50 de ani de cercetări ştiinţifice pentru crearea şi perfecţionarea tehnologiei audio Hemi-Sync®, Robert Monroe a colaborat cu numeroşi oameni de ştiinţă şi cercetători din domeniul psihologiei, psihiatriei, neurologiei, fizicii acustice, biochimiei şi medicinei, cât şi cu personalităţi din domeniul spiritualităţii. În prezent institutul continuă activitatea de cercetare având la bază descoperiri ştiinţifice de ultima oră din domeniul neuroştiinţelor şi psihoacusticii.

Research Perspectives with Ross Dunseath, Research Coordinator at The Monroe Institute

Ross Dunseath, doctor în Filozofie, coordonator de cercetare Monroe Institut (MI), își intensifică activitatea la MI, prin mai multe studii desfășurate în ultimul an. Ross raportează progresele a trei dintre aceste studii, cu date și rezultate preliminare. Planurile de cercetare în 2018 au fost de asemenea, discutate. MI prezintă o mare oportunitate de cercetare a conștiinței și a potențialului uman, iar Ross este ocupat să modernizeze bazele tehnice în laboratoare pentru lansarea unei varietăți de studii. Ross Dunseath este un specialist in inginerie electrica, care a fost implicat în cercetarea conștiinței și monitorizarea fiziologică încă din zilele sale de pregătire la laboratorul de învățare experiențială de la Universitatea Duke. Și-a continuat educația la Duke, atât în domeniul ingineriei, cât și în cercetarea fenomenelor PSI, obținând un doctorat în inginerie electrică în 1992. În acea perioadă a fost implicat în proiectarea și construcția instrumentației pentru neurofeedback, monitorizarea inimii și detectarea corelațiilor fiziologice ale fenomenelor PSI. El a lucrat ulterior cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, proiectând și construind sisteme de achiziție de date EEG de înaltă densitate cu aplicații în imagini simultane fMRI și EEG. În 2010 s-a alăturat personalului Diviziei de Studii Perceptuale de la Universitatea din Virginia, unde este co-director al Laboratorului Neuroimagistic Westphal și este angajat în studii fiziologice ale fenomenelor PSI.

Copyright Monroe Institute®

Mind Mirror Reveals Expanded Consciousness States at Monroe Institute Program

În prezentarea ei, “Mind Mirror: Călătorie spre fericire ”, Judith Pennington discută despre harta undelor cerebrale asociata cu antrenamentul folosind meditația Mintii trezite pe EEG Mirror Mind. Ea vă va conduce prin meditația de auto-descoperire folosită pentru efectuarea măsurătorilor de bază care au avut loc la Institutul Monroe în timpul a două programe Discovery in 2017. Judith împărtășește modelele extraordinare din Mind Mirror produse de participanții la programe, care ascultă exerciții Hemi-Sync® și SAM®. Veți vedea de ce colaborarea dintre Monroe Institute și Mind Mirror îi ajută pe participanți, contribuind în același timp la descoperiri interesante în domeniul cercetării conștiinței. Cercetatoarea conștiintei, Judith Pennington, este o autoritate internatională pentru EEG și Awakened Mind, co-dezvoltator al Vilistus Mind Mirror 6 și fondatoare a Institute for the Awakened Mind, un consorțiu internațional al practicienilor Mind Mirror, dedicate transformării personale și planetare. O scriitoare, editoare și autoare a două cărți premiate, predă știința spiritualității și meditația condusă de instrumente, în întreaga lume. În SUA, a predat la Edgar Cayce, A.R.E., Institutul Esalen și Omega Institute. Este cunoscută pentru ușurința ei în comunicarea ideilor complexe și pentru capacitatea ei muzicală de a-i transforma pe oameni în stări transcendente de conștiinta.

Copyright Monroe Institute®

Despre Robert Monroe, fondatorul Institutului Monroe

Robert Monroe

Video – Copyright Monroe Institute®

 

Robert Allan Monroe

Robert Allan Monroe

Robert Allan Monroe, cunoscut și sub numele de Bob Monroe (30 octombrie 1915 – 17 martie 1995), a fost un renumit om de afaceri în domeniul de radiodifuziune și showbiz, care a devenit cunoscut pentru cercetările sale în explorarea stărilor de conștiință extinsă și înființarea Institutului Monroe. Cartea sa din 1971 Călătorii din afara corpului este creditată cu popularizarea termenului „experiență din afara corpului” Out of Body Experience.

Monroe a obținut recunoașterea la nivel mondial ca explorator al conștiinței umane și al experiențelor din afara corpului. Cercetările sale, începând cu anii ’50, au adus dovezi că tiparele de sunet specifice au efecte cuntificabile, benefice asupra capacităților noastre. De exemplu, anumite combinații de frecvențe au apărut pentru a îmbunătăți atenția, concentrarea; altele pentru a induce somnul și altele pentru a induce stări de conștiință extinsă.

Ajutat de specialiști în psihologie, medicină, biochimie, psihiatrie, inginerie electrică, fizică și educație, Monroe a dezvoltat Hemi-Sync®, o tehnologie audio brevetată, care facilitează performanța sporită, prin echilibrarea emisferelor cerebrale și folosirea unui potențial mărit al creierului.

 

Bob a fost un om de afaceri de mare succes şi o figură remarcabilă în lumea showbizului din anii ’50. Renumit om de teatru şi televiziune, a fost preşedintele unei importante corporaţii de radio şi televiziune, iar mai târziu a devenit proprietarul câtorva staţii de televiziune prin cablu în Virginia.

A fost o persoană extrem de creativă, iar printre marile lui pasiuni erau muzica, ingineria sunetului, arhitectura modernă şi aeronautica.

 

Prima experiență OBE_____________

În 1956, Bob a înființat în cadrul propriei sale companii Monroe Products o nouă divizie pentru a cerceta modul în care diferite tipare de unde sonore afectează conștiința umană. Primul experiment  a fost să testeze dacă poate fi accelerată învățarea în timpul somnului.

Înainte de a face acest experiment, Bob s-a documentat despre știința somnului si cum poate fi indus somnul prin tehnologia audio. A fost fascinat de sunet și a reușit să creeze un tipar audio prin care să  îmbunătățească procesul de învățare folosind perioada de somn din timpul nopții. La început, a testat chiar el acest tipar audio, înregistrând rezultate pozitive în activitatea lui de cercetare.

Până în 1958, experimentele nu păreau să aibă efecte neprevazute asupra lui. Însă, în aprilie, a început să experimenteze anumite  vibrații în jurul plexului solar și în întregul corp, dar și alte simptome la nivelul corpului fizic. Temându-se că are o afecțiune medicală gravă, a consultat un medic și un psiholog, dar toate investigațiile medicale i-au confirmat că este perfect sănatos. El a continuat să asculte tiparele audio, neștiind că era în punctul de a experimenta un fenomen care îi va schimba complet viața.

În toamna anului 1958, Bob a experimentat primul fenomen Out of Body – Ieșire în Afara Corpului (IIC). Fiind complet conștient s-a trezit plutind lângă plafonul dormitorului său, privind în jos în pat. La început s-a speriat foarte tare, crezând că moare, dar s-a întors imediat în corpul său fizic.

Speriat  că ar putea avea  probleme medicale grave, a consultat medicul și psihologul, dar aceștia i-au confirmat din nou că este perfect sănătos. Însă psihologul dr. Foster Bradshaw, unul din apropiații lui Bob, i-a spus că acest fenomen este foarte bine cunoscut de yoghini, pentru ei această stare fiind una foarte naturală. I-a sugerat să încerce să repete experiența și să încerce să investigheze acest fenomen, asigurându-l că el este perfect sănatos.

Bob era un om inteligent, rațional și pragmatic, cu o educatie peste medie în știință, inginerie și medicină. S-a confruntat cu experiențe personale pe care nu le-a înțeles , a avut curaj, a fost hotărât și extrem de motivat să conducă cercetări.

Astfel încât, fiecare experiența IIC pe care o avea, o înregistra într-un jurnal și încerca să analizeze fiecare aspect care ar fi putut elucida acest fenomen.

Publicarea primei cărți, Călătorii în afara corpului_____________

La îndemnarile celor apropiați, publică prima carte “Calatorii în afara corpului“  în anul 1971, carte editată în România la ed. For You, în care Bob într-un limbaj simplu, fără termeni academici descrie experiențele IIC relevante pe care le-a trait în perioada 1958-1971.

Călătorii în afara corpului

În această carte oferă cititorului informații valoroase despre călatoriile în afara corpului, descrie tărâmuri dincolo de realitatea fizică și împărtășeste temerile cu care s-a confruntat în aceste călătorii. Bob descrie care sunt cele mari bariere ale explorării profunzimii Sinelui, cum să le depășești, cum poți fi conștient de corpul energetic și starea de conștiență fără corp fizic.  Prin exemplele detaliate în carte, cititorului îi este ușor să își imagineze cum este această stare. Bob explică modul cum funcționează intenția, percepția, gândurile, mintea pentru a le putea folosi corespunzător în cazul în care cititorul experimentează IIC (OBE) și oferă instrumentele și tehnicile necesare pentru a experimenta această stare, dacă cititorul dorește acest lucru.

Prin publicarea acestei cărți, Bob si-a dorit foarte mult să afle dacă mai sunt și alți oameni care aveau astfel de experiențe. A fost plăcut surprins când a primit multe scrisori din partea cititorilor în care îi confirmau banuielile – mai erau și alți oameni care aveau astfel de experiențe. Dar nu se vorbea deloc despre acest subiect, fiind considerat din zona ezoterica și misterioasă.

Atunci, mai mult ca oricând își setează un obiectiv personal care părea destul de greu de atins: Să găseasca o metodă prin care să ajute și alți oameni să trăiască astfel de experiențe. Bob declara în cartea sa : “Dacă un singur om reușeste să trăiască o experiență IIC și nu este considerat nebun sau bolnav, atunci mi-am îndeplinit  obiectivul“.

Bob reușeste să atragă în jurul lui oameni care doreau să pornească în această călătorie fascinantă a cercetării fenomenelor IIC și construiește primul laborator de cercetare, la Whistlefield, casa lui din Virginia, unde trăia cu familia. Initițial laboratorul s-a numit „Whistlefield Research Laboratories”, dar în 1975 schimbă numele în Institutul de Științe Aplicate Monroe (M.I.A.S).

Prima echipă de cercetare s-a numit Exploratorii (‘’Explorers’’). Membrii echipei erau voluntari, persone private, care nu erau recompensate pentru timpul și implicarea lor. Însă, prin participarea lor au dus o valoare deosebită activității de cercetare și au contribuit la moștenirea lăsată umanității.

Experimentele se derulau într-un mediu controlat și bine organizat. Erau folosite tipare audio care induceau anumite stări de conștiință, iar Bob era cel care înregistra toate percepțiile exploratorilor în timp real. Atfel, după mai multe experimente el a reușit să creeze o hartă a stărilor de conștiință  setând un sistem de referință: C-1, starea de a fi complet treaz și în alertă, Focus 10, starea – minte trează/ corp adormit, Focus 12, starea de conștiință extinsă, Focus 15, starea în afara timpului etc.

Prin obiectivele setate de a cerceta schimbările stărilor de conștiintă folosind tipare audio, dezvoltă diferite programe, merge la diverse prezentări și conferințe și încet, încet, încep să fie cunoscute cercetările institutului, mai ales în mediul academic.

Patentarea tehnologiei Hemi-Sync®_____________

În urma cercetărilor patentează în anul 1985 tehnologia audio, neinvazivă, cunoscută sub numele de Hemi-Sync®, care folosește bătăile binaurale pentru sincronizarea emisferelor cerebrale. Prin sincronzarea emisferelor cerebrale, creierul intră într-o stare de coerență și lucrează în mod integrat, astfel încât poate fi utilizată o capacitate mult mai mare a creierului decât în mod obișnuit.

Hemi-Sync®, utilizează modele de sunet pentru a ajuta la crearea simultană a unei forme de undă identice în ambele emisfere ale creierului. Aceasta înseamnă că atunci când urechea aude un anumit tip de semnal sonor, creierul tinde să răspundă sau să „rezoneze” cu semnale electrice similare. Nu este un sunet real, este un semnal electric care poate fi creat numai de emisferele cerebrale, care acționează și care lucrează împreună.

A descoperit că anumite modele de sunet pot să modifice undele creierului pentru a produce răspunsuri previzibile. De exemplu, anumite combinații de frecvențe sporesc vigilența, altele induc somnul iar altele evocă stări extinse ale conștiinței.
Tehnologia audio Hemi-Sync® îi învață pe utilizatori să atingă prin intenție diferite stări de conștiință, extinzându-și percepțiile iar prin aceste experiențe personale să înțeleagă că viața lor fizică nu este singura existență, că sunt mai mult decât corpul lor fizic.
Cu fiecare an care trecea, activitatea a luat amploare și au fost descoperite și testate noi aplicații pentru tehnologia sa audio. Aplicațiile Hemi-Sync® s-au dovedit a fi variate, inclusiv în domenii precum gestionarea durerii, învățarea și memorarea, hiperactivitatea, sprijinul pentru pacienții cu cancer, ameliorarea stresului, modelele de somn, sarcina și nașterea, depresia și multe altele.

Lucrul cu această tehnologie audio permite individului să exploreze întregul spectru al conștiinței. Odată ce sunteți familiarizat cu procesul Hemi-Sync®, nu mai trebuie să ascultați semnalele sonore pentru a trece de la o starea a conștiinței la alta. Ea devine a doua natură; pe un gând sau o respirație, puteți trece de la conștiința obișnuită a stării de veghe la o stare de conștiință extinsă, o stare de meditație profundă etc.

Publicarea cărții Călătorii Îndepărtate______________

Tot în anul 1985 schimba denumirea institutului din TMIAS în Institulul Monroe (TMI) și tot în același an publică a doua carte “Călătorii îndepărtate”, (în România este publicată de editura For You).

 

Călătorii îndepărtate

Călătorii îndepărtate

În această carte în care Bob descrie experiențe mult mai profunde, care par desprinse dintr-un film de ficțiune. Prin mesajele transmise de el îndeamnă tot mai mulți oameni să pornească în această călatorie interioară, pentru că numai printr-o cunoaștere proprie, personală și directă, vor reuși să se elibereze de frici, temeri, credințe limitative, astfel încât să poată trăi o viață în libertate totală.

În urma publicării cărții activitatea institutului devine mult mai cunoscută, Bob și echipa lui sunt învitați să participe la multe conferinte, prezentări, studii de cercetare și tot mai multi oameni participă la programele institutului. Sunt elaborate noi și noi programe educative și se dezvolta o rețea de profesionisti care aplică tehnologia Hemi-Sync® în cele mai diverse domenii.

De-a lungul anilor Robert Monroe a colaborat cu numeroși specialiști în diferite domenii care au participat la cercetările institutlui și au adus o mare valoare prin contribuțiile lor ca și experți. Printre aceștia putem aminti de: Charles Tart, specialist în domeniul psihologiei transpersonale, Jim Beal, cercetător în domeniul câmpurilor electromagnetice şi al efectelor pe care aceste câmpuri la au asupra sistemelor vii, Thomas Campbell cercetător în domeniul matematicii și fizicii clasice, științe aplicate sistemelor electromagnetice, Elisabeth Kübler-Ross, un psihiatru elevețian, cercetător al experiențelor din aproprierea morții – near death experience și Mark Certo un inginer de sunet și un talentat compozitor, care a lucrat la dezvoltarea tehnologiei Hemi-Sync®. Bob a legat prietenii pe viață cu aceste persoane care au fost mereu alături de el plini de dedicație și entuziasm aducând contribuții notabile la dezvoltarea acestui sistem de explorare a stărilor extinse ale conștiinței.

Alţii au venit ca oaspeţi, printre cei mai frecvenţi fiind: fizicienii Hal Puthoff şi Russell Targ, ambii cercetători în fenomenele de psihokinezie – cei doi au dezvoltat la Stanford pentru U.S. Army, Programul de Vedere la Distanţă, la fel şi psihologul şi cercetătorul fenomenelor parapsihologice Stanley Krippner şi John Lilly, cercetător al comportamentului delfinilor, psihiatrul de origine cehă Stanislav Grof, „părintele” Respiraţiei Holotropice precum și alții. S. Grof a întemeiat Institutului de Ştiinţe Noetice cu care Institutul Monroe, mai târziu, sub conducerea lui Laurie Monroe, va deveni partener strategic. Cu toţii au fost captivaţi de munca lui Monroe.

 

Publicarea cărții Călătoria Supremă______________

 

 

Călătoria supremă

Călătoria supremă

În 1994 este publicată cartea de maturitate, fiind ultima sa carte intitulată „Calatoria supremă” (tradusă în limba romana si publicată de editura For You în  România), în care împărtășeste lumii informații revelatoare despre stările de înaltă conștiință și ultimele sale descoperiri referitoare la Viața după viață.

Prin explorările sale Bob reușeste să cunoască profunzimile interioare ale Sinelui Total și lasă moștenire  umanitătii informații pline de înțelepciune.  Bob spunea în „Calatoria supremă” :

Da, acum știu ce sunt, ce am fost de la început, ceea ce voi fi întotdeauna. . . o parte a Întregului, partea neliniștită care dorește să se întoarcă, dar trăiește totuși pentru a căuta expresie în a face, a crea, a construi, a da, a crește, a lăsa mai mult decât este nevoie și, mai ales, a dorințelor de a readuce daruri de dragoste întregului. . .paradoxul unității totale și al continuității piesei. Știu Întregul. . . Eu sunt Întregul. . . chiar și ca parte, sunt Totalitatea. . .“

Căutarea personală a lui Bob pentru răspunsuri, a condus la cercetări mult mai ample în domeniul conștiinței umane, ceea ce ar putea oferi multor oameni oportunități și instrumente pentru explorarea conștiinței și transformarea personală, care să conducă la evoluția omenirii. Câteva trăsături de caracter specifice au făcut din Bob un explorator ideal al conștiinței: curiozitatea, dorința de a explora și experimenta necunoscutul, persistența și determinarea. Bob a fost cu siguranță un explorator, care si-a asumat riscul si care nu a fost reținut de frica eșecului. Datorită acestor trăsături, Bob a lăsat o moștenire imensă pentru toți cei care se angajează în explorarea conștiinței.

In anul 1995 Bob Monroe moare la varsta de 80 de ani, lăsând o comoară umanității prin contribuțiile aduse de către el și echipa Institutului Monroe cercetarilor prinvind explorarea stărilor extinse ale conștiinței.  A lăsat un sistem bine dezvoltat și instrumente bazate pe tehnologia audio Hemi-Sync®, care permit oricărei persoane să exploreze tărâmurile necunoscute ale conştiinţei, dincolo de limitările spaţiului şi timpului.

Unul din mesajele importante pe care Bob îl transmite umanității în cartea sa Călătorii Îndepărtate este:

Pentru cei care vor muri, există viață.

Pentru cei care vor visa, există realitate.

Pentru cei care vor spera, există cunoaștere.

Pentru cei care vor evolua, există eternitatea ”.

– Robert A. Monroe

Vino să experimentezi, să explorezi conștiința!

De ce să participi la programele noastre?

Ca să explorezi conștiința și să devii conștient de esența ființei tale, de potențialul tău interior, astfel încât să trăiesți o viață fericită, lipsită de temeri, constrângeri și să te bucuri de fiecare clipă a vieții!
Să folosești descoperirile științifice în beneficiul tău și să te convingi de efectul lor!

Cu drag vă răspundem la întrebările voastre!