Rațional?

Creativ?

HEMI-SYNC®

SINCRONIZAREA EMISFERELOR CEREBRALE

Ce înseamnă EMISFERE CEREBRALE SINCRONIZATE?

Stare superioară, de coerență a creierului

Folosirea unui potențial mărit al creierului

Performanță deosebită în activitățile zilnice

Ce este Hemi-Sync®?

Hemi-Sync® (prescurtarea de la Hemispheric Shyncronization – „sincronizarea emisferelor”) este o tehnologie puternică de ghidare audio care te conduce de la starea de veghe la relaxare profundă, la stări de conștientizare extinse și, în final, la dimensiuni neexplorate ale conștiinței. Hemi-Sync® folosește semnale audio complexe, multistratat, care acționează împreună pentru a crea o rezonanță la nivelul creierul, prin alterare tiparelor predominate a undelor cerebrale cu scopul de a induce stări specifice de conștiință extinsă.

Cu tehnologia Hemi-Sync® ambele emisfere ale creierului sunt aduse într-o stare de sincronizare, astfel încât ele pot lucra eficient împreună într-o stare coerentă, integrat la nivelul creierului . În viața de zi cu zi, sincronizarea emisferelor are loc în mod natural, dar numai la întâmplare și pentru scurte perioade de timp. Tehnologia Hemi-Sync® vă permite să accesați ușor, rapid și în siguranță și să mențineți stări specifice de conștiință pentru perioade îndelungate de timp.

Cum a fost dezvoltată tehnologia Hemi-Sync®?

Robert Monroe, pionier în domeniul explorării conștiinței, a început timid câteva cercetări prinvind metodele de învătare rapidă în timpul somnului. Au fost primele încercări în care Bob, utilizând anumite tipare audio, reușea să inducă ușor o stare de relaxare profundă și în acea stare, în care corpul era relaxat, dar mintea trează, folosea anumite ghidări audio prin care încerca să învețe o limbă străină. Obiectivul cercetarii era să măsoare dacă în acea stare reușea să învețe și să rețină cât mai multe cuvinte dintr-o limbă străină, într-un timp cât mai scurt și mai ales să folosească perioada de somn pentru acest scop. Bob era fascinat de impactul sunetului asupra corpului și chiar el era cel care s-a supus testelor. Ulterior, Bob chiar pune pe seama acestor experimente cu tipare audio, începutul experiențelor  sale în afara corpului – Out of Body.

 

 

Împreună cu echipa de voluntari care a format prima echipă de cercetare, Bob a experimentat noi tipare audio, care conțineau un mix de frecvențe și alte sunete, prin care reușea să controleze frontiera între starea de veghe și de somn. Ei puteau induce foarte ușor această stare, în care corpul părea adormit, însă era necesar să păstreze o stare de percepție destul de activă. Așadar, în tiparele audio au introdus și frecvențe Beta, astfel încât subiecții erau treji, activi din punct de vedere mental. Aceste experimente au dus la descoperierea FFR (Frequency Following Response – Reacția de sincronizare a frecvenței), prin care s-a reușit controlul pe o perioadă mai îndelungată de timp a stării de relaxare, adică corp adormit și minte trează. Prin introducerea anumitor tipare acustice în urechea subiectului, ei au determinat că există un răspuns electric similar în undele cerebrale ale subiectului. Controlând această frecvență, ei au observat că puteau controla ușor stările unui subiect: să-l adoarmă, să îl relaxeze sau să îl țină treaz.

În anul 1973 echipa de cercetare începe să folosească bătaia binaurală în tiparele audio, ducând astfel tehnologia către un al nivel al dezvoltării. Acesta a fost un salt în dezvoltarea tehnologiei dar mai ales în cercetările pe care ei le realizau asupra stărilor modificate ale conștiinței.

Tehnologia Hemi-Sync® a fost patentată de Bob în anul 1975.

Exercițiile audio din programele institutului includ combinatii complexe de straturi spurapuse de frecvențe Alfa, Teta, Delta, Beta, Gamma cu efecte sonore, îndrumare verbală și Pink Noise.

Ce sunt binaural beat (bătăile binaurale)?

Fenomenul bătăilor binaurale, care apare în mod natural, a fost descoperit pentru prima dată în 1839 de H. W. Dove, un om de știință prusac. Senzația de bătăi binaurale „auzite” apare atunci când sunt prezentate două sunete coerente de frecvențe ușor diferite, unul în fiecare ureche în același timp, iar creierul detectează o diferență de fază între cele două sunete. În viața de zi cu zi, această diferență vă va oferi informații pentru a localiza sursa sunetului. Întoarcerea capului egalizează intrarea la ambele urechi.

În cazul Hemi-Sync®, însă, când sunt introduse două tonuri ușor diferite în ambele urechi prin căști stereo, mișcarea capului nu are ca rezultat o egalizare a celor două. Creierul, în efortul de a înțelege ceea ce percepe, creează un al treilea ton care se numește bătaie binaurală. Nu este un ton fizic propriu-zis, ci mai degrabă unul creat de creierul. Frecvența bătăii binaurale este egală cu diferența dintre frecvențele celor două tonuri de intrare.

În exemplul de mai jos, se poate observa că introducerea de tonuri de 100 Hertz (cicluri / secundă) și 104 Hz în urechea dreapta și respectiv, stânga, produce un ritm binaural de 4 Hz.

.

Hemi-Sync® a dus procesul cu un important pas înainte. Fiecare ureche îi trimite emisferei opuse, semnalul nervos dominant, urmând tiparul încrucișat. Când sunt trimise impulsuri audio separate, la fiecare ureche (folosind căști pentru a izola o ureche de cealaltă), emisferele creierului încep să acționeze la unison, pentru a ”auzi” un al treilea semnal, care reprezintă diferența dintre cele două semnale din fiecare ureche.

Astfel încât semnalul generat de întregul creier va fi de 4Hz. Nu este niciodată un sunet real, ci un semnal electric care poate fi create doar atunci când  ambele emisfere acționează împreună. Semnalul astfel create este pe bandă îngustă de frecvență și, adesea, dublul amplitudinii sau puterii unei unde cerebrale EEG.

Daca semnalul de mai sus, este unul care produce o aunumită stare de conștiință, atunci întregul creier – ambele emisfere – se concentrează, în același timp pe o stare de conștiență identică. Un lucru este foarte important – condiția poate fi schimbată la dorință, prin schimbarea tiparului sunetului. De asemenea, el poate fi învățat și re-creat de către creier din memorie.

Undele cerebrale și Hemi-Sync®

Hemi-Sync® vă permite nu numai să atingeți o stare de coerență superioară a creierului, ci și să accesați diferite stări de conștiință extinsă. În prezent, nu există o modalitate obiectivă de a măsura stările de conștiință; cu toate acestea, anumite modele de unde cerebrale din creier au fost asociate istoric cu stări specifice de conștiință. Frumusețea tehnologiei care utilizează bătăi binaurale (binaural beat) este că aveți ocazia să fiți influențati de frecvențele aflate sub pragul auzului uman (aproximativ 20-40 Hz).

În exemplul de mai sus, dacă percepeți un ritm binaural de 4-Hertz, undele creierului dvs. pot intra în această frecvență joasă (sub pragul auditiv) care se află la granița dintre categoriile de unde cerebrale Teta și Delta. Bob a creat Hemi-Sync® ca un mix de frecvente compatibile cu creierul. Exercițiile pot include simultan unde Delta (pentru relaxare profundă), Teta (o stare extinsă pentru explorare, access la subconștient), Alfa (o punte între mintea conștientă și subconștient) și Beta (starea de conștiință de veghe).

 • Stări mistice
 • Geniu
 • Concentrare maximă
 • Activarea simultană  a mai multor părți din creier din ambelele emisfere cerebrale

 • Treaz
 • Alert
 • Starea de veghe
 • Focus pe activităti zilnice

 • Relaxare
 • Perceptie
 • Visare
 • Contemplare
 • Reverie
 • Stări meditative
 • Imaginiația creatoare

 • Creativitate superioară
 • Inutitie
 • Vindecare
 • Somn superficial, REM
 • Acces la subconștient
 • Meditație profundă

 • Somn profund
 • Regenerare
 • Vindecare
 • Access la inconștient
 • Meditație profundă

Beneficiile tehnologiei Hemi-Sync®

Pe parcursul celor 50 de ani de cercetări ştiinţifice pentru crearea şi perfecţionarea tehnologiei audio Hemi-Sync®, Robert Monroe a colaborat cu numeroşi oameni de ştiinţă şi cercetători din domeniul psihologiei, psihiatriei, neurologiei, fizicii acustice, biochimiei şi medicinei, cât şi cu personalităţi din domeniul spiritualităţii.

De-a lungul anilor, eficienţa tehnologiei Hemi-Sync® a fost validată clinic şi ştiinţific de numeroase studii independente, rapoarte şi articole.

Atingerea stărilor de conştiinţă extinsă poate necesita mulţi ani de efort disciplinat dar cu Hemi-Sync® această stare de transcendenţă poate fi realizată în doar câteva minute.

Programele puse la dispozitie de către Institutul Monroe, au multiple beneficii, deoarece prin echilibrarea emisferelor cerebrale utilizând tehnologia Hemi-Sync®, putem explora stări de conștiință extinsă și astfel putem atinge un echilibru emoțional, mental, fizic. Prin ascultarea exercițiilor audio ghidate realizate cu tehnologia Hemi-Sync® care îmbină armonios frecvențe Beta, Alpha, Theta, Delta, Gamma cu ale tonuri audio, emisferele cerebrale vor fi sincronizate iar creierul va funcționa integrat, atingând o stare de coerență superioară.

 

De ce este atât de importantă starea de coerență superioară a creierului?

Deoarece această stare este cheia pentru realizarea tuturor performanțelor umane, fie că este vorba de performanțe intelectuale, artistice, fizice sau spirituale, toate acestea se produc doar în starea de coerență a creierului, când cele două emisfere sunt sincronizate. Dar, ceea ce este esențial, starea de sincronizare a creierul este „poarta” de acces către nivelele subtile ale realității extinse, non-fizice.