Ce înseamnă experiența ''EMISFERELOR CEREBRALE SINCRONIZATE''?

Stare superioară,
de coerență a creierului

Folosirea unui potențial mărit al creierului

Performanță deosebită în activitățile zilnice

Beneficiile tehnologiei HEMI-SYNC®

Pe parcursul celor 50 de ani de cercetări ştiinţifice pentru crearea şi perfecţionarea tehnologiei audio Hemi-Sync®, Robert Monroe a colaborat cu numeroşi oameni de ştiinţă şi cercetători din domeniul psihologiei, psihiatriei, neurologiei, fizicii acustice, biochimiei şi medicinei, cât şi cu personalităţi din domeniul spiritualităţii.

De-a lungul anilor, eficienţa tehnologiei Hemi-Sync® a fost validată clinic şi ştiinţific de numeroase studii independente, rapoarte şi articole.

Atingerea stărilor de conştiinţă extinsă poate necesita mulţi ani de efort disciplinat dar cu Hemi-Sync® această stare de transcendenţă poate fi realizată în doar câteva minute.

Programele puse la dispozitie de către Institutul Monroe, au multiple beneficii, deoarece prin echilibrarea emisferelor cerebrale utilizând tehnologia Hemi-Sync®, putem explora stări de conștiință extinsă și astfel putem atinge un echilibru emoțional, mental, fizic. Prin ascultarea exercițiilor audio ghidate realizate cu tehnologia Hemi-Sync® care îmbină armonios frecvențe Beta, Alpha, Theta, Delta, Gamma cu ale tonuri audio, emisferele cerebrale vor fi sincronizate iar creierul va funcționa integrat, atingând o stare de coerență superioară.

 

 

De ce este atât de importantă starea de coerență superioară a creierului?

 

Deoarece această stare este cheia pentru realizarea tuturor performanțelor umane, fie că este vorba de performanțe intelectuale, artistice, fizice sau spirituale, toate acestea se produc doar în starea de coerență a creierului, când cele două emisfere sunt sincronizate. Dar, ceea ce este esențial, starea de sincronizare a creierul este „poarta” de acces către nivelele subtile ale realității extinse, non-fizice.

 

Tu deții tot timpul controlul stărilor tale!

 

Hemi-Sync® nu forțează creierul să intre în starea de sincronizare a emisferelor ci se folosește de capacitatea naturală, înnăscută, a creierului de a intra în starea de sincronizare a emisferelor. De aceea, de-a lungul întregului proces, tu vei deține tot timpul controlul și vei avea libertatea de a-ți dirija procesul de extindere al conștiinței.

Folosește tehnologia Hemi-Sync® și obține următoarele beneficii!

Performanță îmbunătațită 

 

 

-Mai multă energie pentru viața de zi cu zi
-Relaxare fizică profundă, reducerea stresului
-Somn îmbunătățit
-Calitate și claritate mentală, îmbunățirea memoriei
-Stimularea și accelerarea proceselor de învățare
-Creșterea puterii de concentrare, de focalizare a atenției
-Rezolvarea eficientă a problemelor
-Intuiție și creativitate sporită
-Performanță sporită în activităție artistice, sportive, profesionale

Stimularea vindecării

 

 

-Echilibrarea emoțională
-Stimularea și întărirea sistemului imunitar
-Stimularea și accelerarea proceselor de recuperare postoperatorii
-Stimularea și accelerarea procesele de recuperare în cazul atacurilor cerebrale
-Ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei
-Aplicaţii terapeutice în domeniul autismului, ADHD şi psihooncologie
-Echilibru la nivel mental, emotional și fizic

Dezvoltare personală, spirituală

 

 

-Conștientizare extinsă
-Conștientizarea corpurilor energetice
-Schimbarea tiparelor comportamentele nedorite
-Stări meditațive îmbunătățite
-Mai mare sincronicitate în viața de zi cu zi
-Stări de conștiință pregătitoare pentru explorarea Out of Body
-Dezvoltarea percepției, a intuiției
-O mai bună cunoaștere a Sinelui Total, prin explorarea stărilor de conștiință extinsă

Emisferele cerebrale și simfonia creierului

Cercetările interdisciplinare din domeniul științei creierului, inclusiv cele din neuroantropologie și neuroştiinţă, evidenţiază o problemă interesantă. În cazul în care nu există un singur mod de funcționare al creierul, atunci nu există un cod unic (cum ar fi în cazul ADN-ului) ce poate explica cutia cu mistere ale creierului. În consecinţă, ne putem afla în situația în care mai mulți oameni vor obţine diferite răspunsuri parțiale cu privire la acesta. Cu toate acestea, aceste răspunsuri parţiale reprezintă doar o tentativă de răspuns și nu există un cadru evident în care acestea se pot integra.

Din punct de vedere structural, creierul este împărțit în două emisfere cerebrale stânga și dreapta, fiecare emisfera îndeplinind funcții specifice. Emisfera stângă tinde să proceseze informatia în mod rațional, analitic, este însărcinată cu luarea deciziei, cu gândirea logică și guvernează partea dreaptă a corpului. Emisfera dreaptă (procesează informația de creativitate, imaginație, empatie, este inițiatoarea gândurilor și guvernează partea stângă a corpului. Emisfera dreaptă este atemporală și se pare că are propriul limbaj.), pe de altă parte, tinde să proceseze informaţia într-un mod mult mai non-verbal, simultan, intuitiv, non-liniar, atemporal, imagistic. Aici pare a fi locul acelor flashuri intuitive care au fost denumite fenomenul „Evrika”. Un studiu recent al cercetătorului Justin Sergent de la Universitatea McGill a provocat apariţia teoriei funcţiei emisferice; studiul afirmă că emisfera stângă excelează în detalii, procesând informaţia la scară mică, cerându-se o rezoluţie fină, în timp ce emisfera dreaptă este mai bună pentru recunoaşterea tiparelor şi procesarea informaţiei la scară mare, precum şi procesele de sinteză. Creierul drept este prin natura sa un „ghicitor” bun, absorbind repede informaţia într-un plan larg, în timp ce emisfera stângă are nevoie de timp pentru a procesa detaliile. Deşi această cercetare nouă pune la îndoială anumite ipoteze  legate de paradigma obişnuită dreapta-stânga, ea scoate totuşi în evidenţă diferenţele esenţiale de funcţionare dintre cele două emisfere: într-o anumită măsură, emisfera dreaptă furnizează forma şi cadrul, în timp ce emisfera stângă umple acest cadru cu detalii

Studiile recente arată ca folosim preponderent emisfera stângă, iar pe cea dreaptă o folosim pentru a susține activitatea celei stângi. În realitate, semnalele cerebrale nervoase de la aceste două jumătăți acționează încrucișat. Suntem o civilizație de dreptaci, dominată de emisfera stângă. Putem spune că suntem o societate doar cu jumătate de creier, deoarece chiar dacă avem o idee despre o pictură, o operă muzicală, generată în emisfera dreptă, partea stângă preia controlul și o pune în practică.

Insă noile studii arată de fapt că noi folosim zilnic ambele emisfere cerebrale și se întâmplă o comutare instantanee intre cele doua, în funcție de necesitatea fizică din acel moment. Acest lucru pare însă să limiteze folosirea potențialului nostru creier/minte.

Deci ce putem face ca să folosim ambele emisfere cerebrale și să folosim un potențial mărit al creierului?

Procesul Hemi-Sync® ne ajută să răspundem la această întrebare. Hemi-Sync® – prescurtarea pentru sincronizarea emisferelor,  foloseste tipare de sunet, pentru a ajuta la crearea simultană, în ambele emisfere, a unei forme de undă identică. Acest lucru înseamnă că, atunci când urechea aude un anumit tip de semnal sonor, creierul tinde să ”rezoneze” cu semnale electrice similare. Știind că diferitele unde cerebrale electrice sunt indicatori ai starilor de conștiință (cum ar fi starea de veghe sau de somn), puteți asculta un tipar audio similar, iar acesta vă va ajuta să intrați în starea dorită de conștiență.

Așadar, avem la dispoziție instrumente pentru a controla stări modificate de conștiență? Răspunsul: categoric, da!

Ce este Hemi-Sync®?

Hemi-Sync® (prescurtarea de la Hemispheric Shyncronization – „sincronizarea emisferelor”) este o tehnologie puternică de ghidare audio care te conduce de la starea de veghe la relaxare profundă, la stări de conștientizare extinse și, în final, la dimensiuni neexplorate ale conștiinței. Hemi-Sync® folosește semnale audio complexe, multistratat, care acționează împreună pentru a crea o rezonanță la nivelul creierul, prin alterare tiparelor predominate a undelor cerebrale cu scopul de a induce stări specifice de conștiință extinsă.

Cu tehnologia Hemi-Sync® ambele emisfere ale creierului sunt aduse într-o stare de sincronizare, astfel încât ele pot lucra eficient împreună într-o stare coerentă, integrată la nivelul creierului. În viața de zi cu zi, sincronizarea emisferelor are loc în mod natural, dar numai la întâmplare și pentru scurte perioade de timp. Tehnologia Hemi-Sync® vă permite să accesați ușor, rapid și în siguranță și să mențineți stări specifice de conștiință pentru perioade îndelungate de timp.

Cum a fost dezvoltată tehnologia Hemi-Sync®?

Robert Monroe, pionier în domeniul explorării conștiinței, a început timid câteva cercetări prinvind metodele de învătare rapidă în timpul somnului. Au fost primele încercări în care Bob, utilizând anumite tipare audio, reușea să inducă ușor o stare de relaxare profundă și în acea stare, în care corpul era relaxat, dar mintea trează, folosea anumite ghidări audio prin care încerca să învețe o limbă străină. Obiectivul cercetarii era să măsoare dacă în acea stare reușea să învețe și să rețină cât mai multe cuvinte dintr-o limbă străină, într-un timp cât mai scurt și mai ales să folosească perioada de somn pentru acest scop. Bob era fascinat de impactul sunetului asupra corpului și chiar el era cel care s-a supus testelor. Ulterior, Bob chiar pune pe seama acestor experimente cu tipare audio, începutul experiențelor  sale în afara corpului – Out of Body.

Împreună cu echipa de voluntari care a format prima echipă de cercetare, Bob a experimentat noi tipare audio, care conțineau un mix de frecvențe și alte sunete, prin care reușea să controleze frontiera între starea de veghe și de somn. Ei puteau induce foarte ușor această stare, în care corpul părea adormit, însă era necesar să păstreze o stare de percepție destul de activă. Așadar, în tiparele audio au introdus și frecvențe Beta, astfel încât subiecții erau treji, activi din punct de vedere mental. Aceste experimente au dus la descoperierea FFR (Frequency Following Response – Reacția de sincronizare a frecvenței), prin care s-a reușit controlul pe o perioadă mai îndelungată de timp a stării de relaxare, adică corp adormit și minte trează. Prin introducerea anumitor tipare acustice în urechea subiectului, ei au determinat că există un răspuns electric similar în undele cerebrale ale subiectului. Controlând această frecvență, ei au observat că puteau controla ușor stările unui subiect: să-l adoarmă, să îl relaxeze sau să îl țină treaz.

În anul 1973 echipa de cercetare începe să folosească binaural beat în tiparele audio, ducând astfel tehnologia către un al nivel al dezvoltării. Acesta a fost un salt în dezvoltarea tehnologiei dar mai ales în cercetările pe care ei le realizau asupra stărilor modificate ale conștiinței.

Tehnologia Hemi-Sync® a fost patentată de Bob în anul 1975.

Exercițiile audio din programele institutului includ combinatii complexe de straturi spurapuse de frecvențe Alpha, Theta, Delta, Beta, Gamma cu efecte sonore, îndrumare verbală și Pink Noise.

Ce este binaural beat (bătaia binaurală)?

Fenomenul binaural beat a fost descoperit pentru prima dată în 1839 de H. W. Dove, un om de știință prusac. Senzația de sunet (binaural beat) „auzit” apare atunci când sunt prezentate două sunete coerente cu frecvențe ușor diferite, unul în fiecare ureche în același timp, iar creierul detectează o diferență de fază între cele două sunete. În viața de zi cu zi, această diferență vă va oferi informații pentru a localiza sursa sunetului. Întoarcerea capului egalizează sunetul în ambele urechi.

În cazul Hemi-Sync® însă, când sunt introduse două tonuri ușor diferite în ambele urechi prin căști stereo, mișcarea capului nu are ca rezultat o egalizare a celor două. Creierul, în efortul de a înțelege ceea ce percepe, creează un al treilea ton care se numește bătaie binaurală – binaural beat. Nu este un ton fizic propriu-zis, ci mai degrabă unul creat de creier. Frecvența binaural beat este egală cu diferența dintre frecvențele celor două tonuri de intrare.

În exemplul de mai jos, se poate observa că introducerea de tonuri de 100 Hz (cicluri / secundă) și 104 Hz în urechea dreapta și respectiv, stânga, produce un ritm binaural de 4 Hz.

Imagine copyright Monroe Products.

Hemi-Sync® a dus procesul cu un important pas înainte. Fiecare ureche îi trimite emisferei opuse, semnalul nervos dominant, urmând tiparul încrucișat. Când sunt trimise impulsuri audio separate, la fiecare ureche (folosind căști pentru a izola o ureche de cealaltă), emisferele creierului încep să acționeze la unison, pentru a ”auzi” un al treilea semnal, care reprezintă diferența dintre cele două semnale din fiecare ureche.

Astfel încât semnalul generat de întregul creier va fi de 4Hz. Nu este niciodată un sunet real, ci un semnal electric care poate fi creat doar atunci când  ambele emisfere acționează împreună. Semnalul astfel creat este pe bandă îngustă de frecvență și, adesea, dublul amplitudinii sau puterii unei unde cerebrale EEG.

Daca semnalul de mai sus, este unul care produce o aunumită stare de conștiență, atunci întregul creier – ambele emisfere – se concentrează, în același timp pe o stare de conștiență identică. Un lucru este foarte important – condiția poate fi schimbată la dorință, prin schimbarea tiparului sunetului. De asemenea, el poate fi învățat și re-creat de către creier din memorie.

Undele cerebrale și Hemi-Sync®

Ce sunt undele cerebrale si cum ne infulențează? Cum putem controla stările noastre accesând frecvența potrivită?

Undele cerebrale sunt impulsuri electrice pe care creierul nostru le produce în urma activității cerebrale. S-a dovedit științific că fiecare frecvență cerebrală ne influențează starea pe care o avem și implicit activitățile noastre zilnice.

De ce? Pentru ca fiecare frecvență pe care vibreaza creierul, ne ajută să accesăm și să controlăm mai bine stările noastre emoționale, mentale, astfel încât să ne putem păstra echilibrul. In urma activității neuronilor, se creează un câmp electromagnetic în jurul creierului și acesta funcționează ca un radar: emite și recepționează. Acest câmp se amplifică sau se reduce, prin transmiterea de informații prin rețelele neuronale.

Astfel încât, creierul funcționează angrenând o anumită cantitate de electricitate. Undele cerebrale se măsoară în cicli pe secundă, Herzi.

Este foarte important să cunoaștem aceste unde cerebrale pentru ca ele ne pot influența emoțiile, gândurile, sentimentele și stările de conștiință.

 

Hemi-Sync® vă permite nu numai să atingeți o stare de coerență superioară a creierului, ci și să accesați diferite stări de conștiință extinsă. În prezent, nu există o modalitate obiectivă de a măsura stările de conștiință; cu toate acestea, anumite modele de unde cerebrale din creier au fost asociate istoric cu stări specifice de conștiință. Frumusețea tehnologiei care utilizează bătăi binaurale (binaural beat) este că aveți ocazia să fiți influențati de frecvențele aflate sub pragul auzului uman (aproximativ 20-40 Hz).

În exemplul de mai sus, dacă percepeți un ritm binaural de 4-Hertz, undele creierului dvs. pot intra în această frecvență joasă (sub pragul auditiv) care se află la granița dintre categoriile de unde cerebrale Theta și Delta. Bob a creat Hemi-Sync® ca un mix de frecvente compatibile cu creierul. Exercițiile pot include simultan unde Delta (pentru relaxare profundă), Theta (o stare extinsă pentru explorare, access la subconștient), Alpha (o punte între mintea conștientă și subconștient) și Beta (starea de conștiință de veghe).

 • Stări mistice
 • Geniu
 • Concentrare maximă
 • Activarea simultană  a mai multor părți din creier din ambelele emisfere cerebrale

 • Treaz
 • Alert
 • Starea de veghe
 • Focus pe activităti zilnice

 • Relaxare
 • Perceptie
 • Visare
 • Contemplare
 • Reverie
 • Stări meditative
 • Imaginiația creatoare

 • Creativitate superioară
 • Inutitie
 • Vindecare
 • Somn superficial, REM
 • Acces la subconștient
 • Meditație profundă

 • Somn profund
 • Regenerare
 • Vindecare
 • Access la inconștient
 • Meditație profundă

Încearcă și tu câteva exerciții audio Hemi-Sync®! Convinge-te de efectul lor!

Experimentează tehnologia Hemi-Sync®! Heal and Balance  și Open up and Receive sunt exerciții audio cu ghidare în limba engleză. Vă recomandăm să le ascultați în căști într-un loc confortabil, liniștit, unde vă puteți interioriza, astfel încât să beneficiați de efectele Hemi-Sync®.

Va recomandăm să NU ascultați aceste exerciții când sunteți la volan, în mers, sau dacă aveți contraindicații din punct de vedere medical (dacă suferiți de epilepsie sau depresie, puteți asculta aceste exerciții numai cu recomandarea medicului).

 

Folosiți aceste exerciții atunci când doriți să vă relaxați, să va ridicați nivelul de energie și să vă regenerati energetic!

 

Copyright Institutul Monroe®

Nu ezita! Contactează-ne pentru a afla mai multe informații!
Dacă dorești să experimentezi tehnologia Hemi-Sync®, înscrie-te gratuit la evenimentul Pastila de Hemi-Sync®!

Vino alături de oameni minunați care au pornit pe calea descoperirii de sine!